top of page

Waarom werkt een dieet niet en zal ik het nooit gebruiken

Ik weet dat het vandaag de dag niet evident is om te weten wat je nu moet doen 'om gezond te zijn'. De ene zegt dat je koolhydraten moet schrappen als je wilt afvallen, de andere zegt dat je pas om 13u mag beginnen met eten. Maar nu hoor je ook meer en meer van andere diëtisten (waaronder ikzelf) dat diëten eigenlijk niet werken? Ik hoor je al denken “Huh? Hoezo? Ik heb al veel diëten gevolgd en ik ben daar wel mee afgevallen hoor!”


En dat kan, een dieet kan ervoor zorgen dat je op korte termijn - en ik leg de nadruk op korte termijn - gewicht kwijt raakt. Maar wat op lange termijn? Waarom werkt een dieet niet?


Van zodra jij stopt met jouw dieet of eetschema is de kans immens groot dat jij terug op jouw oorspronkelijke gewicht zal komen. Hoe dat komt? Wel, ons lichaam haat het dat jij op dieet gaat (en dus te weinig energie gaat innemen dan nodig). Ons lichaam kan namelijk geen verschil maken tussen een energietekort door een noodsituatie, of een energietekort omdat je wilt afvallen. Dus je lichaam zal je metabolisme doen dalen, om dat energietekort te compenseren.


Nu, vaak worden diëten 'tijdelijk' gebruikt, om snel die extra kilootjes kwijt te raken voor een trouw of voor een bikini body in de zomer. En uiteraard ben je (gelukkig) niet van plan om je hele leven zo te eten. Dus op een gegeven moment ga je opnieuw 'normaal' eten en zal dus meer eten dan je at met het dieet. Maar je metabolisme staat nog altijd op een lager pitje en je lichaam zal alles stockeren om reserves aan te leggen. Gevolg: je komt gewoon terug bij! En gevolg daarvan? Je wilt waarschijnlijk opnieuw diëten om af te vallen! Zie je de vicieuze cirkel?Een oplader van een gsm. Als je 95% zekerheid hebt dat die niet werkt. Zou je hem dan nog kopen? Zo werkt het ook bij diëten

En dat is ook wetenschappelijk bewezen. 95% van de mensen die een dieet zouden gevolgd hebben, komen na dat dieet opnieuw terug op hun oorspronkelijke gewicht. Veel eh? Dat is zoals een nieuwe oplader kopen voor je gsm, maar ze zeggen je:

“Ja, de kans is wel 95% dat hij uw gsm niet gaat opladen.”

Zou jij hem dan nog kopen?


Daarnaast focust een dieet zich enkel op je gewicht en niet op je gezondheid.


“Hier, drink deze vervangmaaltijd met maar x kcal en je valt na x weken zoveel kg af.”


Waar zijn de vezels die zorgen voor een goede darmflora? En de koolhydraatbronnen die ervoor zorgen dat je lang verzadigd ben én ook nog eens de belangrijkste brandstof voor de hersenen zijn?

En dan wordt er niets gezegd over mentale welzijn. Het is ontzettend vermoeiend om constant bezig te zijn met hoeveel je eet, wat je eet, wat je wel/niet mag eten, etc.


Een dieet is nu eenmaal niet vol te houden. En wanneer wij dan vroeg of laat, toch ons dieet 'verbreken', voelen wij ons gefaald, slecht of mislukt.


Ik kan hier een heel boek schrijven over waarom een dieet niet werkt, maar een dieet heeft geen positieve effecten (zeker niet op lange termijn).Diëtiste Lara bijt in chocolade want ze weet dat het geen zin heeft om voeding te bannen in haar eetpatroon

Wat doen ik dan wél? ik focus me op een evenwichtige levensstijl op lange termijn. Ik ga dieper graven en kijken naar de oorzaken van je eetgewoonten. Wanneer jij bv. regelmatig chips eet voor TV, zal ik jou nooit zeggen:

“Haal gewoon geen chips meer in huis of eet een appel in de plaats”.

Neen. Ik ga graven naar de oorzaak. Waarom heb je de drang om chips te eten? Is het een gewoonte? Of eet je misschien uit een bepaalde emotie?


Ik wil jou terug naar je lichaam leren luisteren. Zodat jij je opnieuw weer écht goed voelt in je lijf. En zodat jij een eetpatroon kan ontwikkelen - waar er ook plaats is voor een chipke of koekje - zonder schuldgevoelens!
Comentários


Os comentários foram desativados.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

PYDC6078-Enhanced-NR.jpg

Voedingscoaching 
(Lara)

PYDC5542-Enhanced-NR.jpg

Voedings- en bewegingscoaching
(Lara & Martijn)

PYDC5002.jpg

Bewegingscoaching
(Martijn)

Graag werken aan een gezondere levensstijl? Maar niet goed weten hoe eraan te beginnen?

Als diëtist en personal trainer kunnen we meer betekenen voor jou dan je denkt! 

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek tonen we jou aan dat wij veel verder gaan dan alleen maar voedings- en bewegings advies!

bottom of page