Hoe maak je een weekmenu?
- Lara Vanderheyden
- 15 mei
- 2 minuten om te lezen
Ik krijg heel vaak te horen dat een gezonde warme maaltijd op tafel toveren een uitdaging kan zijn. Sommige dagen heb je geen inspiratie, andere heb je dan weer geen tijd. Mijn tip om je hierbij te helpen? Maak een weekmenu! Ik geef je hieronder 5 tips die mij het leven veel gemakkelijker hebben gemaakt.

Begin met je drukke dagen
Noteer of omcirkel eerst op welke dagen je weinig tot geen tijd hebt om te koken. Die momenten bepalen je weekmenu mee. Op zo’n dagen kies je best voor een restje, iets supersnel (zoals een omelet of soep), of plan je om de dag ervoor dubbel te koken. Zo hou je het haalbaar, ook op hectische dagen.
Check je voorraad
Voor je nieuwe gerechten gaat bedenken: kijk wat er nog in je koelkast, diepvries of voorraadkast ligt. Misschien liggen er nog groenten die op moeten, restjes in de diepvries of een blik linzen dat je was vergeten. Noteer het eventueel in een korte ‘inventarislijst’. Zo vertrek je vanuit wat je al hebt en vermijd je verspilling.
Kies eerst je eiwitbron
Start met de basis: kies per dag wat je eiwitbron zal zijn (zoals kip, tofu, eieren, vis of peulvruchten). Dat maakt het daarna veel makkelijker om er een volwaardige maaltijd rond te bouwen, zonder dat je telkens vanaf nul moet nadenken.
Plan 4 à 5 maaltijden in
Je hoeft geen volgepland schema van 7 dagen te hebben. Laat bewust wat ruimte over voor restjes of spontane plannen. Met 4 à 5 goed gekozen maaltijden kom je vaak al ruim toe, en blijft je planning flexibel.
Herhaal slim
Koken wordt veel makkelijker als je ingrediënten hergebruikt. Denk aan spinazie die je op maandag in een pasta gebruikt en op woensdag in een omelet. Of zoete aardappel in de oven en later in een salade. Herhaling bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld én mentale energie.
Wil jij meer tips rond gezonde voeding of beweging? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een mailtje in je inbox boordevol interessante informatie!
Comentarios