top of page

"Help! Ik voel me niet goed in mijn outfit."

Bijgewerkt op: 23 dec. 2022


 

Is het onderstaande herkenbaar? De feestdagen zijn in zicht. Een zorgeloze periode vol met gezelligheid, warmte, en lekker eten. Toch zorgen de feestdagen bij jou voor heel wat stress. Niet enkel over het feit dat je nog steeds geen cadeautjes hebt gevonden voor je familie of hoe je een 5 gangenmenu moet voorbereiden in een veel te kleine keuken. Nee, je maakt je ook zorgen over je outfit. Past dat nog wel? Want het spant een beetje. Gaan mensen er mij niet dik vinden? Dus je wilt in een korte tijd ervoor zorgen dat je toch nog zoveel mogelijk gewicht kwijtraakt aan de hand van het nieuwste en hipste crashdieet. Of je gaat jezelf "verbieden" te genieten van al dat lekkers dat je ziet passeren aan tafel, ook al heb je honger.... Dit is geen verwijt en als je jezelf hierin herkent is dat helemaal oké. Het is geen schande dat je gewicht wilt verliezen, we leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we voortdurend blootgesteld worden aan onrealistische schoonheidsidealen. Maar goed, laten we bovenstaand scenario bekijken vanuit het 5G model. “Euhm, wat heeft het nieuwste mobiele netwerk hiermee te maken?” Niets! Het 5G model is afkomstig uit de cognitieve gedragstherapie en dient om gedachten en gevoelens te onderzoeken. Volgens het model zal een gebeurtenis een bepaalde gedachte oproepen, wat op zijn beurt zorgt voor een gevoel, gedrag en ten slotte ook een gevolg.


5 pictogrammen voor het 5G model

Een gebeurtenis is neutraal. Hier hebben we geen invloed op. Wat we wel kunnen proberen, is om de gedachte die een bepaalde gebeurtenis oproept, te veranderen. Dit heet cognitieve reframing. We veranderen met andere woorden de manier waarop we naar de gebeurtenis kijken. Het is belangrijk om te weten dat dit niet van de ene op andere dag zal lukken. Geef jezelf de tijd om dit te oefenen.


Probeer in de plaats vergevingsgezinder te zijn voor jezelf.

Het 5G model uitgewerkt

In het voorbeeld uit de inleiding gebeurt het volgende: de outfit is te klein, dus je besluit dat je aangekomen bent. Omdat "verdikken" als iets slechts wordt gezien in onze maatschappij, ga je je gefaald en neerslachtig voelen. Wat een veelvoorkomende reactie is op deze gevoelens, is het starten van een dieet. Gevolg: heel wat van je energie gaat verloren in jouw gedachten (en stress) rond voeding. Je geniet niet met volle teugen van de feestdagen als je zou moeten.


Probeer in de plaats vergevingsgezinder te zijn voor jezelf. Reframe je gedachten die je ervaart bij de gebeurtenis. Elk lichaam is anders en het is niet de bedoeling om jezelf te veranderen zodat je in kleren zou passen. Kleren moeten ons passen, en niet omgekeerd.

Probeer "het aankomen" te zien als een neutraal iets. Je bent veel meer waard dan jouw maat of gewicht. Geniet van de feestdagen, het leven is te kort om calorieën te tellen.

Wees lief voor jezelf en aanvaard dat het een proces is van vallen en opstaan.

5G model uitgewerkt

Wij weten ook dat 1 nieuwsbrief niet alles kan oplossen. Het is een proces dat tijd en inspanning vergt. En het reframen van gedachten is alles behalve gemakkelijk. Zomaar je gedachten veranderen over een onderwerp is een proces van lange duur. Wees lief voor jezelf en aanvaard dat het een proces is van vallen en opstaan.
Vergeet niet, bij La Vitale staan we altijd klaar om jou te helpen. Aarzel niet om langs te komen bij Lara als je het hier nog moeilijk mee hebt.Vond je dit een interessante blog? Geef ons dan zeker een hartje! Dit motiveert ons om nog meer fijne blogs voor jullie te maken :)Comentários


Os comentários foram desativados.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

PYDC6078-Enhanced-NR.jpg

Voedingscoaching 
(Lara)

PYDC5542-Enhanced-NR.jpg

Voedings- en bewegingscoaching
(Lara & Martijn)

PYDC5002.jpg

Bewegingscoaching
(Martijn)

Graag werken aan een gezondere levensstijl? Maar niet goed weten hoe eraan te beginnen?

Als diëtist en personal trainer kunnen we meer betekenen voor jou dan je denkt! 

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek tonen we jou aan dat wij veel verder gaan dan alleen maar voedings- en bewegings advies!

bottom of page