top of page

'Ik crave naar zoet na mijn maaltijd'


Diëtiste Lara eet een zoetje

Eerst en vooral: cravings hebben is normaal! Een dessertje nemen na je maaltijd maakt je niet ongezond. Maar: merk jij dat je dagelijks de onweerstaanbare drang hebt naar iets zoet? Dan kan het helpen om jouw onderliggende oorzaak van jouw cravings te onderzoeken. In deze blogpost overloop ik er alvast 3! :)
Je hebt niet genoeg gegeten

Wanneer jij te weinig hebt gegeten doorheen de dag, zal jij op het einde van de dag een lage bloedsuikerspiegel hebben. Ook als je 's avonds gegeten hebt, kan jouw bloedsuikerspiegel nog even na je avondmaal laag staan omdat je lichaam tijd nodig heeft om jouw voedsel te verwerken.


Wanneer wij een lage bloedsuikerspiegel hebben, zal ons lichaam die zo snel mogelijk op peil willen krijgen (lees: ons lichaam heeft nood aan snelle suikers). Gevolg: je hebt na je maaltijd dus trek in iets zoet omdat je doorheen de dag onvoldoende at.


Opgelet: wanneer jij minder gaat eten en jezelf restricties oplegt, kan het ook zijn dat je nét meer zin zal hebben in zoet omdat jij het jezelf verbiedt. Verbied jezelf geen voeding!


Gewoonte

Wanneer je regelmatig iets zoet neemt na je maaltijd, kunnen je hersenen het afsluiten van de maaltijd gaan associëren met zoetigheid. Na een lange tijd zal je de gewoonte krijgen om steeds een zoet dessertje te eten. Dus na het afsluiten van je maaltijd zal je automatisch zin krijgen in iets zoet.


Me-time

Het kan ook zijn dat jij grijpt naar iets zoet als je ontspanningsmoment. Heb jij bijvoorbeeld veel stress doorheen de dag? Of heb je een druk leven en maak je weinig tijd vrij voor jezelf? Dan kan jouw chocolaatje in de zetel jouw zen momentje zijn. Eten kan en mag een zen momentje zijn, maar let erop dat eten niet jouw enige vorm van ontspanning is.

Zoek naast eten naar andere energiegevers, dingen die je graag doet, en plan die dan ook echt in. Direct in je to-do lijst! Maak van jezelf een prioriteit. ;)


Uiteraard zijn er ook heel wat andere oorzaken en dien je dit voor jou persoonlijk te onderzoeken. Wil je hier graag begeleiding bij? Dan ben ik er graag voor jou. Twijfel zeker niet om een (online) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.


Veel liefs

Lara x

Comentários


Waarvoor kan je bij ons terecht?

PYDC6078-Enhanced-NR.jpg

Voedingscoaching 
(Lara)

PYDC5542-Enhanced-NR.jpg

Voedings- en bewegingscoaching
(Lara & Martijn)

PYDC5002.jpg

Bewegingscoaching
(Martijn)

Graag werken aan een gezondere levensstijl? Maar niet goed weten hoe eraan te beginnen?

Als diëtist en personal trainer kunnen we meer betekenen voor jou dan je denkt! 

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek tonen we jou aan dat wij veel verder gaan dan alleen maar voedings- en bewegings advies!

bottom of page